Zaštitna sredstva


Premazi i prevlake za sireve u tečnoj i praškastoj formi

Cleriplast

U toku perioda zrenja pojava plesni na siru je zastupljena u manjoj ili većoj mjeri u zavisnosti od uslova sredine. Da bi spriječili pojavu plesni u toku perioda zrenja proizvođači preduzimaju mnogobrojne radnje iz predostrožnosti što dovodi do naglog povećanja troškova.

Da bi izbegli ovakve probleme Caglificio Clerici vam nudi patentirane proizvode zaštićenog imena – Cleriplast u praškastoj i tečnoj formi. Ovi proizvodi efikasno sprječavaju pojavu plesni i ujedno su ubjedljivo najekonomičnije rješenje za proizvođača.


Praškasta forma

Cleriplast u praškastoj formi je neophodno prije primjene rastvoriti u vodi kako bi se dobila vodena emulzija. Ovom emulzijom vrši se premazivanje površine sira. Nakon sušenja, na površini sira se formira zaštitni film koji je u skladu sa svim trenutno važećim normativima EU za pakovanje hrane.

Tečna forma

Cleriplast predstavlja tečni premaz za sir proizveden od kopolimera vinil acetata. Mliječno je bele boje sa mirisom na sirće, a kada se osuši postaje visoko rezistentan film bez mirisa i boje. Takođe, pored neutralne boje Cleriplast je dostupan i u raznim bojama u zavisnosti od želje proizvođača. Tečni Cleriplast je u skladu sa svim domaćim i stranim propisima.

Oba proizvoda dostupna su u dvije forme – sa i bez dodatka Natamicina. Upotreba se obavlja se po izboru potapanjem sira u rastvor, nanošenjem rastvora uz pomoć sunđera na površinu sira ili direktnim prskanjem. Preporuka je da Cleriplast nanese na sir što je prije moguće – čim se prosuši nakon vađenja iz kalupa ili ukoliko je sir u salamuri najkasnije dva dana nakon vađenja iz salamure.

Klerizim (lizozim)

Klerizim kao aktivnu komponentu sadrži lizozim potpuno prirodnog porekla izolovanog iz bjelanceta jajeta. Laboratorijska istraživanja pokazala su da lizozim predstavlja najbolje moguće rješenje za prevenciju pojave kasnog nadimanja sireva. Lizozim ispunjava svoje antiklostridijalno dejstvo bez ikakvog uticaja na mliječno-kiselinsku mikrofloru čime obezbjeđuje da se u potpunosti očuvaju organoleptička svojstva proizvoda.

Zahvaljujući svojim fizičkim karakteristikama klerizim ima izuzetno visok stepen rastvorljivosti i disperzivnosti. Ove karakteristike omogućavaju da se lako i pravilno raspoređuje u proizvodu bez pretjerane potrebe za miješanjem koje bi moglo da umanji njegovu aktivnost. Formulisan je u vidu granula pa je shodno tome izuzetno bezbjedan za operatera.

Natacid

Natacid u praškastoj formi sadrži 50% aktivne materije natamicina (E235), a proizvodi se u kontrolisanoj fermentaciji od strane Streptomyces natalensis.

Natacid ima veoma širok spektar primjene u različitim oblastima prehrambene industrije, a primjenjuje se u svrhu sprječavanja razvoja kvasaca i plesni. Ukoliko se koristi za površinski tretman standardna doza je 10ppm što je značajno niža koncentracija od koncentracije sorbata koji se upotrebljava u istu svrhu. Preporučuje se da se rastvorom istretira prostor komore i police na kojima se obavlja zrenje sira.

Prednosti upotrebe:

  • Vrlo je efikasan protiv velikog spektra kvasaca i plesni čime omogućava produženje roka trajanja proizvoda, kao i poboljšanje estetskog izgleda samog proizvoda,
  • Smanjuje rizik od pojave mikotoksina u proizvodu uslijed razvoja plesni
  • Efikasniji je od hemijskih konzervanasa u mnogo manjim dozama
  • Nema uticaja na kulture koje se koriste u proizvodnom procesu
  • Ciljani mikroorganizmi ne mogu razviti rezistentnost
  • Ne utiče na aromu, ukus i boju proizvoda

Nisin

Nisin (E234) je prirodni polipeptid dobijen u kontrolisanoj fermentaciji soja Streptococcus lactis. Ovaj prirodni konzervans posjeduje izuzetno visoku aktivnost protiv vrlo širokog spektra Gram pozitivnih bakterija, posebno se ističe svojom efikasnošću protiv sporogenih formi. Inhibira razvoj patogenih bakterija kao što su Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Streptococcus haemolyticus, Listeria monocytogenes, Bacillus stearothermophilus i mnogih drugih. Pogodan je za upotrebu u proizvodima koji prolaze termičku obradu. Može se koristiti i u kombinaciji sa drugim konzervansima. Rastvor se priprema u vodi oslobođenoj od hlora.

Primjena u mliječnim proizvodima:

Nisin nalazi primjenu kod topljenih i sireva na zrenju sireva. Primijenjen u dozi od 50 do 100ppm može produžiti rok trajanja proizvoda 4 do 6 puta.